3 Nisan 2017 Pazartesi

Doğanın Güzellikleri: Büyük Mavi Delik, Belize

Büyük Mavi Delik, Belize


Dünyamız, evrenin en çarpıcı güzellikteki gezegenlerinden birisi. Dünya coğrafyası üzerinde serpilmiş bilmediğimiz o kadar olağanüstü yerler var ki, çoğu zaman sözlerle tarif etmek mümkün kolay olmuyor. İnsan gözlerine inanamıyor.

Dünyanın en ilginç görüntüleri, volkanik olaylar ya da göktaşı düşmesi sonucu oluştuğu gibi, bazıları da milyonlarca yıl süren doğal aşınmalar sonucu ortaya çıkmış. Kimisi çölün ortasında, kimisi denizde. Kimisi yerin altında, kimisine inanmak mümkün değil sanki.
Bu yazımda görüp hayranlıkla fotoğraflarına baktığım bir yeri sizlere anlatacağım.

Büyük Mavi Çukurun Özellikleri Nelerdir?

  • Belize şehrinin 96.5 km dışında yer alan Büyük Mavi Delik 153 bin yıl önce oluşan bu sualtı düdeni 300 metre çapında ve 124 metre derinliğindedir. 
  • Belize’nin Bariyer Mercan sistemi UNESCO tarafından dünya mirası alanı ve “Batı Yarıküresinde en el değmemiş mercan ekosistemlerinden biri” olarak tanındı. Bölge tehdit altındaki deniz türlerine; deniz ayısı, yeşil kaplumbağa ve Amerikan timsahına da ev sahipliği yapıyor.
  • Burası dünyanın en büyüleyici dalış alanlarından biridir. 
  • Bu deliğin koyu mavi olmasını sağlayan şey ise derinliktir.
  • Bu mavi çukurun adı 1971 yılında  ünlü bilim adamı Jaques Yves Cousteau tarafından tüm dünyaya yayılmıştır.

Nasıl Oluştu?

  • Bilim insanlarına göre bu çukur Buz Çağı sırasında deniz seviyesinin henüz düşük olduğu bir dönemde bir mağara  olarak oluşmaya başlamıştır. Deniz seviyesinin yükselmesi sonucunda da bu alan sular altında kalmış ve basınca karşı koyamayan mağara tavanı çökmüştür.
  • Eskiden Maya medeniyetinin bir parçasını oluşturan yerli halk büyük mavi çukurun oluşumu ile ilgili bu teoriyi kabul etse de diğer bir teori de halkın bazı kesiminin inandığı şekliyle mağarada yaşadıkları inanılan tanrıların insanlara küstükleri ve mağarayı terk ettikten sonra mağaranın çökmesidir. Yerli halk, tanrıları bölgeyi terk ettikten sonra belaların gelmeye başladığını anlatmakta ve büyük mavi çukuru bugün bile tapınak olarak kullanmaktalar. Hatta bölgede yaşayan bazı kişiler geceleri bu çukurun gümüş rengine döndüğünü bile iddia etmektedir.

Büyük mavi çukura doğru atlayış yapan bir grup
                 
Büyük Mavi Deliğin dalış yapılarak çekilen içeriden görüntüsü.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder